2015-2016
Arts Santa Mònica
Barcelona
microRavals
Trets enmig del concert és un projecte format per un cicle de sis exposicions individuals comissariades per Cèlia del Diego, un programa d’activitats sota la coordinació de Jordi Ribas i un programa de mediació, microRavals, coordinat per Sinapsis.
microRavals genera implicacions significatives entre els treballs dels artistes del cicle desenvolupat a l’Arts Santa Mònica i el context on s’ubica aquest equipament, el barri del Raval.
Les accions proposades per aquest programa de mediació impulsen processos de treball col·lectius i comunitaris o se sumen a iniciatives ja en marxa que, des de la producció cultural i artística, es desenvolupen conjuntament amb altres entitats, institucions, col·lectivitats o comunitats arrelades al barri del Raval.
microRavals planteja la qüestió sobre l’encaix entre una lògica cultural de gran equipament i les micropolítiques amb les quals el programa interacciona. Micropolítiques que són, en general, pràctiques culturals i artístiques liderades per agents i projectes de dimensions i recursos limitats. En aquest sentit, el programa de mediació assaja les formes possibles d’implicació que es poden generar entre un equipament artístic i altres projectes actius al barri, amb l’objectiu de desenvolupar un treball en comú des d’una perspectiva d’escolta, confiança mútua, sostenibilitat i ecologia cultural.
Iniciatives dutes a terme:
Projecte de l’Escola Labouré i el Centre de dia El Mil·lenari. El projecte explora el vincle entre aquestes dues entitats del barri del Raval que mantenen una relació estable basada en la interdependència, el treball en xarxa i la implicació mútua. A través de la realització d’un vídeo i d’un treball d’entrevistes de l’alumnat a la gent gran, es posa de relleu aquest vincle intergeneracional sobre l’afecte compartit, tot i donar-se una paradoxa: malgrat que el 95% dels i les alumnes són d’origen familiar migrant, aquesta relació no aconsegueix modificar les idees preconcebudes de la gent gran sobre la migració al barri del Raval.
3 ràdios – 3 col·lectivitats. Tres programes de radio realitzats en col·laboració amb tres projectes radiofònics de vocació pública i sense ànim de lucre situats al barri del Raval (Radio Associació de Veïns del Raval, Ravalmedia i ScannerFM), conjuntament amb tres comunitats o col·lectius relacionats amb el mateix barri: Diàleg de Dones (dones migrades), Narcòtics Anònims (persones en rehabilitació) i Training Baranco (col·lectiu de ball al carrer). Es treballa a l’entorn de les diferents significacions, vivències i mirades en relació a l’ús de l’espai públic en el barri del Raval.
Treball cultural en àmbits no artístics. Vuit entrevistes situades en la pròpia sala expositiva del Centre d’Art Santa Mónica a persones que treballen en entitats socials, educatives, socioculturals i juvenils al barri del Raval per tal que expliquin com treballen la cultura, donant així visibilitat a altres formes de gestionar la producció cultural, altres imaginaris, relats i subjectivitats. Un espai d’enunciació d’allò que la institució artística deixa fora de camp, altres maneres d’entendre el treball en xarxa, la funció de la pràctica artística i el retorn social.
Les persones entrevistades són: Eva Lázaro (Educadora de joves amb dificultats), Anna Terra (Gerent de l’empresa pública d’intervenció urbanística que gestiona el Pla de Barris), Juan Pedro Diotaiuti (Responsable de Cultura de l’Associació Tot Raval), Irene García (Dinamitzadora del Centre Cívic Drassanes), Joan F. Jerez (Educador de l’entitat Estel Tàpia per a la inserció laboral de persones amb discapacitat), Tomàs Balbas (Educador a la Fundació Àmbit Prevenció de suport a les persones en risc d’exclusió social), Daniel Vázquez (Docent a l’Institut Miquel Tarradell) i Javier Alegria (Impulsor del projecte de premsa local El Periódico del Raval).
Xarxa Escola Massana i Mediateca del Raval. Treball en xarxa entre el Grau de disseny de l’Escola Massana, la Mediateca del Raval i el col·lectiu Territoris Oblidats per impulsar una nova fase del projecte ja en marxa Senyalem la Memòria. Aquesta és una iniciativa que recull en vídeo entrevistes a gent gran que ens expliquen aspectes de la quotidianitat i espais de l’antic Raval. Els i les estudiants de disseny, juntament amb les persones grans, elaboren un sistema d’identificació i guia per tots aquest indrets i els vinculen als diferents vídeos recollits a la mediateca.
Drets Culturals en acció. Procés de treball realitzat amb la coral de gent gran Mon Raval i el grup de joves La Llama de l’Escola de Música i Arts Escèniques del Raval. Cada una d’aquestes formacions no professionals adapten al seu repertori i musiquen un article dels Drets Culturals de la Declaració de Friburg del 2007: l’article 3, centrat en el dret a una identitat cultural pròpia, i l’article 5, sobre el dret a la participació activa en la vida cultural.
Tres arxius en context. Amb l’alumnat de 3r grau de l’Escola Massana es treballa a partir de tres arxius online situats al Barri del Raval (Translocacions, OVNI i la Mediateca del Raval).
Els i les alumnes revisen els continguts d’aquests arxius com a punt de partida per a un treball de pràctica reflexiva en format audiovisual entorn de la idea de les sobiranies audiovisuals i l’arxiu com a dispositiu de la mirada, així com la capacitat de construir un imaginari concret sobre el barri del Raval.
2015-2016
Arts Santa Mònica
Barcelona
/