2007
Idensitat
Manresa
Ressonància Manresa
Ressonància Manresa és una investigació i projecte artístic col·laboratiu entorn de les relacions entre context social, sanitari i territori a la ciutat de Manresa, desenvolupat en el marc d’Idensitat#4.
En una primera fase es realitzen més de 80 entrevistes a professionals (tècnics/ques, empreses, metges, infermeres, ATS, farmacèutics/ques, etc.), entitats i comunitats per conèixer, des d’una perspectiva transversal, els agents que formen part de l’ecosistema sanitari de la ciutat, així com els seus rols i les seves interrelacions.
En una segona fase es proposa un treball amb els grups i agents entrevistats per definir, conjuntament, aproximacions a l’ecosistema sanitari que puguin servir per reconèixer la diversitat d’aspectes que el configuren i com es podria abordar una reflexió pràctica compartida amb el conjunt del territori.
La idea de partida d’aquesta reflexió és que la ciutat treballa la salut comunitària de proximitat des de les cures i l’escolta a les persones i que aquest ecosistema, tot i estar vinculat al territori, és invisible.
Es decideix treballar per itineraris temàtics que permeten recórrer la ciutat de la mà dels i les protagonistes de cada itinerari. El resultat és un document sonor enregistrat per 80 veus diferents que ens expliquen, en cada punt de la ciutat, la seva experiència sobre diversos aspectes del sistema sanitari. D’aquesta audioguia sonora se n’editen 6.000 exemplars, que es reparteixen per la ciutat i també amb el diari local Regió 7.
Itinerari A. Un itinerari per conèixer les diverses tasques de l’Ajuntament de Manresa en relació amb la salut pública.
Itinerari B. Un itinerari per a descobrir la riquesa del patrimoni històric referent a la salut a Manresa. Aquest itinerari es defineix conjuntament amb l’Arxiu Històric de les Ciències de la Salut de Manresa i es va detenint en establiments antics i equipaments històrics, així com en la narració de fets del passat i d’antigues formes de relació entre metges i pacients.
Itinerari C. Aquest itinerari es desenvolupa a l’interior del CAP Bages de Manresa i permet conèixer l’equipament des de la perspectiva de les persones que hi treballen. Ens acosta, també, a les tasques que els diferents professionals hi desenvolupen, algunes de les quals són ben desconegudes pel conjunt dels usuaris/es de l’equipament.
Itinerari D. Un itinerari que fa visibles alguns aspectes de la realitat de les persones amb malalties de salut mental de Manresa. Aquesta proposta és fruit del treball realitzat conjuntament amb els i les usuaris/es del Club Social (projecte Mosaic de Manresa), un recurs d’orientació social, no sanitària, per a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies. Durant dos mesos, cada dijous es fan sessions per definir l’itinerari i decidir les experiències a relatar al llarg del recorregut.
Itinerari E. Un itinerari per conèixer diferents experiències i relats vinculats a la pràctica sociosanitària de Manresa. Aquest recorregut mostra diferents vessants i perspectives des dels quals el comportament social es vincula estretament amb el sanitari. S’hi descobreix com la salut i el benestar són una qüestió social que ultrapassa el marc estrictament sanitari.
Itinerari F. Un itinerari desenvolupat a l’interior de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. El recorregut ens endinsa en la complexitat d’un hospital per mostrar alguns dels aspectes més desconeguts i que, tanmateix, fan més entenedors el funcionament i la riquesa humana d’un equipament sanitari com aquest.
Itinerari G. Un itinerari que fa visibles un seguit d’iniciatives i experiències vinculades a la salut, les quals s’impulsen o bé des del teixit sociocultural o bé volen fomentar la participació a l’entorn de les institucions sanitàries. Aquest recorregut mostra espais i situacions des dels quals els i les ciutadans/es podem defensar els nostres drets i assumir més responsabilitats en relació amb la salut i el sistema sanitari.
Itinerari H. Un itinerari per conèixer diferents tipologies d’equipaments i institucions sanitàries que formen la xarxa sanitària de Manresa. Aquest recorregut ofereix una mostra de la xarxa de professionals i serveis que integra un sistema sanitari. Amb aquest recorregut també podem fer-nos una idea de quins són els possibles canals d’entrada al sistema que estan a disposició dels i les usuaris/es.