2006
Sinapsis
Illa Fort Pienc, Barcelona
Trans_Art_Lab
Context sociocultural
Projecte en xarxa impulsat per Sinapsis i el Districte de Sant Martí de Barcelona en col·laboració amb diversos equipaments de Fort Pienc: el centre cívic, la biblioteca, la residència de gent gran, l’escola bressol, l’escola infantil i de primària i l’Espai Jove de l’Eixample.
La proposta pren com a punt de partida una sèrie de processos artístics col·laboratius que generin vincles entre les persones usuàries d’aquests serveis, potenciant la vida comunitària tant pel fet d’habitar en comú els espais i la plaça al voltant dels quals s’han construït tots aquests equipaments, com pel fet de participar en les accions col·lectives proposades.
Agents artístics convidats a participar-hi: Txuma Sánchez, Pau Faus, Experimentem amb l’Art, Sitezise, Riccardo Massari i Laboratorium.
Tot el procés de treball es comparteix amb el barri i es fa públic mitjançant diferents vies i canals de comunicació. Per començar, els tallers de treball estan oberts i situats en el mateix espai expositiu. També s’elaboren dues publicacions en format diari i el conjunt dels projectes duts a terme es donen a conèixer a partir d’una publicació final i una exposició al centre cívic.
A partir del treball en xarxa i la cooperació amb els equips de tots els equipaments es dissenya un marc comú per impulsar els diferents projectes col·laboratius que s’hi desenvolupen conjuntament amb l’artista resident.
Projectes desenvolupats:
Desmemòria (Laboratorium -Laura Ginés i Pere Ginard- amb la Residència de la gent gran i Centre de Dia). Producció d’un documental audiovisual realitzat a partir del material recopilat i generat a la residència amb la col·laboració de la gent gran, i dels treballadors/es del centre. Aquest material, tant sonor com visual (cintes d’àudio i de vídeo, fotos, pel·lícules, dibuixos, etc.), pren la forma d’un vídeo-documental que parla de la gent gran, de les seves històries i records del passat però, també, de les seves esperances de futur. Una reflexió sobre la residència com un lloc per a la memòria, la dels seus habitants i la del propi espai de la illa urbana Fort Pienc.
La Aldea (Txuma Sánchez amb el Mercat Municipal de Fort Pienc). Reportatge fotogràfic que inclou tant el material mostrat a l’exposició com una sèrie d’intervencions visibles en alguns espais del mercat i comerços del barri. Aquest projecte planteja una reflexió sobre les relacions de dependència existents entre la identitat d’un lloc en procés de transformació constant i l’emergent renovació de les estructures comercials, els seus protagonistes, els productes i les situacions d’intercanvi que es generen.
Escriure un llibre, comunicar espais de llibertat (Sitesize -Elvira Pujol i Joan Vila-Puig- amb el Centre Cívic Fort Pienc). L’objectiu d’aquest treball és posar en relació els diferents espais del centre cívic i les persones que en fan ús. Els mitjans: organitzar grups de treball amb les diferents comunitats d’usuaris/es de cada espai del centre, i generar dinàmiques de recerca i debat entorn de la cultura cívica i el paper dels centres socials i ateneus en la tradició política i cultural barcelonina.
Cartografia Oberta (Pau Faus amb la Biblioteca Fort Pienc). Mapa/arxiu que pren com a punt de partida l’arquitectura de la illa urbana Fort Pienc i la recopilació d’històries dels veïns i veïnes vinculats a l’edifici de la biblioteca. Tot aquest cúmul de vivències, difós a través d’una web, dona forma a una nova cartografia de la illa urbana, oberta a tothom, així com també a una peça exhibida a l’exposició.
Observatori Acústic (Ricardo Massari amb l’Espai Jove de l’Eixample). L’artista, juntament amb els i les joves, fan una treball d’escolta i enregistrament de les realitats acústiques de la illa urbana, experimentant la varietat de sons que caracteritzen els espais arquitectònics i condicionen la vida diària dels seus habitants. Veus, sorolls, enrenous de tota mena que conformen la singularitat acústica d’un lloc.
Tot just habitant (Experimentem amb l’Art -EART- amb l’Escola Bressol Fort Pienc i el CEIP Glòries Catalanes). El projecte d’EART, una associació vinculada a l’àmbit de l’educació artística, planteja un procés de treball que relaciona l’escola i la casa. Els vincles que es poden establir entre espai social i privat són la porta per explorar què fa habitable un lloc i com perceben els infants l’arquitectura, en què es fixen quan se la fan seva i com se la fan seva.